Bilja Krstić i Bistrik orkestar nastupili na posljednjem koncertu Wild Beauty Arta

Durmitorska priča festivala WBA se nastavlja

 

Koncertni program petog festivala Wild Beauty Art zvanično je završen izuzetnim nastupom regionalno afirmisane umjetnice Bilje Krstić i Bistrik orkestra. Prije samog početka koncerta prisutnima se obratio predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić, te je istakao veliku važnost ovog festivala i značaj njegovog održavanja u užem gradskom jezgru.

„Wild Beauty Art je svakako jedna nova vrijednost u kulturnoj ponudi grada pod Durmitorom. Mi smo i više nego zadovoljni sa kulturnom ponudom i scenom koju je Wild Beauty Art ove godine ponudio kako Žabljačanima, tako i turistima koji borave u našem gradu. Zaista se želja i vizija naše nove lokalne samouprave da epicentar kako kulturnih, tako sportsko-rekreativnih manifestacija bude u centru grada pokazala kao pun pogodak. Niz programa koji su se u sklopu WBA održali u užem gradskom jezgru pokazali su da je to pun pogodak. Okupljen je veliki broj gostiju, kako sa strane, tako i naših domaćih, crnogorskih državljana i lokalnog stanovništva koji su uživali u kulturnoj ponudi i onome svemu što WBA nudi i prezentuje u gradu Žabljaku,“ istakao je Žugić. 

„Ovako posebno izdanje festivala zaslužilo je unikatno finale sa ovim sjajnim muzičarima. Sinoć je bio posljednji koncert u okviru festivala, a narednih nekoliko dana će biti postavljena izložba najboljih radova sa međunarodnog konkursa za dizajn plakata na temu Ekološke države, koji smo raspisali proljetos. Izložba će biti postavljena na putu ka Crnom jezeru, a uskoro objavljujemo i troje  nagrađenih autora, što znači da se naša durmitorska priča nastavlja! Drago nam je da se za sjajan završni koncert sa istaknutom muzičarkom Biljom Krstić i njenim Bistrik orkestrom, osjetilo oduševljenje u vazduhu, a svi prisutni na Trgu durmitorskih ratnika su je pozdravljali gromoglasnim aplauzom.“ izjavili su iz PR službe festivala.

Ova jedinstvena umjetnica gotovo pola vijeka sa izuzetnim uspjehom i posvećenošću čuva muzičku tradiciju čitavog Balkana. Uz orkestar Bistrik uspješno nastupa više od 20 godina na prestižnim svjetskim i domaćim pozornicama.

„Mnogo volimo da dođemo u Crnu Goru, zato što osim srpskih, mi pjevamo i dosta crnogorskih pjesama. Po prvi put smo na Žabljaku i ovo je prelijepo, danas smo išli do jezera, zaista nestvarna ljepota, tako da se lijepo osjećamo ovdje, kao da smo kod kuće, svi su nas lijepo prihvatili, odlični su domaćini, ovaj festival je zaista odličan, tako da nam je velika čast što smo upravo mi nastupili na posljednjem koncertu“, istakla je Krstić. 

Zahvaljujući Bilji Krstić i njenom Bistrik orkestru, mnoge izvorne pjesme su sačuvane od potpunog zaborava. Svojim umjetničkim radom oni promovišu muziku sa ovih prostora kroz spoj tradicionalne muzike i savremenih aranžmana, krunisano visokim interpretativnim dometima. Mnogobrojna publika festivala Wild Beauty Art uživala je u jedinstvenim zvucima isprepletenim sa jedinstvenim ambijentom Žabljaka i durmitorskog kraja, a muzičari su ekskluzivno predstavili i pjesme sa novog studijskog albuma pod nazivom „Biljur“.

„Album je posvećen hrabrim, jakim ženama iz onog vremena koje su se borile za neka svoja prava. Zaista su veoma lijepe pjesme, zanimljive, interesantne. Tokom koncerta ste imali priliku da čujete jednu, „Šanko Si Bonka Zalibi“ inače iz serije „Crna svadba“ koju smo radili i za koju smo dobili dosta nagrada. Biće tu i „Pletenica – Ilirsko kolo“, koju Bata Božanić svira na bas gitari i biće „Niška banja“ iz mog Niša.  Ja dolazim iz Niša, pa malo da vam pjevam i pjesmu iz mog grada. Za ovih 22. godine karijere nisam nijednu nišku pjesmu snimila, tako da sam ispravila tu nepravdu,“ kazala je Krstić.

Dugogodišnja muzička urednica Radio Beograda, Bilja Krstić, na regionalnom muzičkoj sceni prisutna je dugi niz godina. Nakon karijere pop pjevačice u grupama Suncokreti i Rani mraz, započinje solo karijeru, slijedeći svoje najdublje afinitete prema izvornim, tradicionalnim melodijama južne Srbije, Timočke krajine, Kosova, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Rumunije. Objavila je više albuma među kojima su Zapisi, Bistrik, Tarpoš, i poslednji, objavljen ove godine pod nazivom Biljur.  

Nezamjenjivu podršku jedinstvenom vokalu Bilje Krstić pružio je orkestar Bistrik koga čine Dragomir Miki Stanojević, klavir, Nenad Josifović, violina, Slobodan Bata Božanić, bas gitara, Nebojša Brdarić, frula i duduk, Maja Klinski, tarabuka, cajun, sitne udaraljke, prateći vokal, Ruža Rudić, bendir, sitne udaraljke, prateći vokal, Nataša Mihaljinac, prateći vokal, daire i Nevenka Bakoč, prateći vokal, daire. Orkestar se svrstava među najpoznatije world music sastave u Evropi. 

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održao se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, koji predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.