Dramski sadržaji, piktogrami i ekološka pitanja na festivalu Wild Beauty Art

Pored bogatog muzičkog sadržaja u skladu sa rastućim ekološkim problemima i globalno aktuelnim pitanjima klimatskih promjena, na festivalu Wild Beauty Art od 19. do 21. jula će se održati ekološki program pod nazivom Održivo ponašanje za održivu budućnost. Ovogodišnji pozorišni program biće realizovan u Centru za kulturu, kada će 27. jula biti odigrana monodrama Neodustajanje, a 8. avgusta predstava Ifigenija. Novitet 6. po redu festivala Wild Beauty Art su piktogrami koji će biti postavljeni na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor.

Ekološki program “Održivo ponašanje za održivu budućnost” posebno akcentuje probleme sa kojima se susreću Crna Gora, kao deklarativno, jedina ekološka država na svijetu i Durmitor, koji je 1952. dobio status nacionalnog parka, a od 1980. se nalazi na UNESCO listi Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Tokom trodnevnog programa biće održani različiti sadržaji poput predavanja, radionica, projekcija filmova, promicije knjiga i takmičenja. – izjavili su iz PR službe Festivala.

Predavanja i radionice realizuju se u saradnji sa Prirodno-matematičkim i Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, kao i Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu. Trodnevni program će početi eko prezentacijom učenika OŠ “Dušan Obradović” iz Žabljaka nakon čega slijedi promocija filma Before the flood autora Fišera Stivensa, a zaokružiće se promocijom knjige Ekološka održivost i klimatske promjene autora Rada Šarovića, Miljana Bigovića i Slobodana Kasalice.


Monodrama Neodustajanje autorke Marije Medenice tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja na neki način “virenje kroz ključaonicu” u intimni prostor jedne glumice. Njeno stasavanje u umjetničkom svijetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese je da li da odustane od pozorišta. Rođena beograđanka, Marija je studirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesor Borisa Isakovića, gdje je na istoj instituciji i doktorirala 2022. godine, a od 2008. godine je zaposlena u Srpskom narodnom pozorištu.

Pored predstave Neodustajanje, teatarski program Festivala uključuje i predstavu Ifigenija, prema Euripidovoj istoimenoj tragediji, pozorišnog reditelja Zorana Rakočevića. Ovom predstavom je reditelj, rođen u Kolašinu, osvojio Grand Prix za najbolju predstavu na Prishtina International Theatre festivalu u Prištini 2022. godine. U ulozi Ifigenije je Anđelija Rondović, Klintemestre Jelena Đukić, Agamemnona Đorđije Tatić, Manelaja Petar Novaković, Ahila Moamer Kasumović, muzičara/glasnika Bojan Peko Minić, dok će hor predstavljati Una Lučić i Ognjen Sekulić.

“Ifigenija u Auilidi” jedno je od posljednjih djela velikog tragičkog pjesnika Grčke, Euripida. Ona je neiscrpna inspiracija za inscenaciju i nudi beskonačna pitanja na koja umjetnik u današnjem svijetu, baš u ovo vrijeme, mora da odgovori aktuelizacijom i tematizacijom Euripidovog sižea. “Ifigenija” je komad ljudske katastrofe gdje današnju Ifigeniju ne ubija proroštvo, već otupjela i obesmišljena ljudska priroda, nesposobna za bilo kakvu osjećajnost, učaurena u novoj društvenoj klasi čija elita gubi rezone čovječnosti.-rekao je o predstavi Zoran Rakočević.

Na upečatljivim i inspirativnim lokacijama durmitorskog kraja, u mega formatu, ekipa umjetnika predvođena slikarem prof. dr Milošem Vujadinovićem i književnikom Vukom Martinovićem praviće u travi simbole-piktograme veličine 30 do 50 metara. Tematika samih piktograma proizilazi iz mitologije Durmitora, čime se na jedan potpuno nov i nesvakidašnji način povezuju kulturna baština i ljepote durmitorskog kraja. Ova umjetnička djela izrezbarena u travi predstaviće krilatog konja Jabučila, runolist, divokozu kao i simbole sa stećaka Bara Žugića.

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Coca-Cole, i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije i Njemačke, i drugih važnih sponzora i partnera.. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.wildbeautyart.me i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @WBAfestival, odnosno #wildbeautyart.