Wild Beauty Art
2024

29. jul
Macan poljana,
18 h

Durmitor Classics: WESTERN BALKANS GO POP AND ROCK

ponedjeljak, 29. jul
Macan poljana, 18 h
Durmitor Classics: WESTERN BALKANS GO POP AND ROCK

Omladinski orkestar Zapadnog Balkana
Desar Sulejmani, dirigent

PROGRAM

Đuzepe Verdi (1813–1901)
Uvertira iz opere Moć sudbine

Eitor Vilja-Lobos (1887–1959)
Dječiji papagaj

Novi aranžmani pop i rok pjesama regiona Zapadnog Balkana

Modest Musorgski (1839–1881)
Slike sa izložbe
Promenada
Gnom
Stari zamak
Tiljerije
Bidlo
Igra pilića u ljuskama
Dva Jevreja – bogati i siromašni
Pijaca u Limožu
Katakombe
Baba Jaga
Velika Kijevska kapija

Omladinski orkestar Zapadnog Balakna nastao je 2019. godine, kao prirodni izdanak Evropske ljetnje muzičke akademije u Prištini, na inicijativu dirigenta Desara Sulejmanija, međutim, zbog pandemije, početak rada ansambla bio je odložen. Orkestar djeluje po projektu i okuplja mlade muzičare iz šest zapadnobalakanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, jednom ili dvaput godišnje. Nakon uvježbavanja sa mentorima u zemljama Zapadnog Balakana i Evropske unije, te zajedničkih proba, organizuju se koncerti u nekim od pomenutih šest zemalja ili šire. Bez obzira na različite etničke, nacionalne, vjerske i kulturološke kontekste za koji su ovi mladi ljudi vezani, tokom upoznavanja a intenzivnim probama, nastupima i zajedničkim višednevnim turnejama, oni bivaju spojeni u jedinstvenu cjelinu – orkestar čija se komplementarnost može mjeriti sa visokokvalifikovanim profesionalcima u daleko stabilnijim okruženjima. Međusobnom saradnjom, muzičari prevazilaze pitanja etničkih podjela, proizašlih nakon raspada bivše Jugoslavije. Na taj način članovi Orkestra postaju ambasadori saradnje visoke klase u regionu obilježenim nesuglasicama i razdorom.

Desar Sulejmani, pijanista i dirigent, studirao je na Univerzitetu umjetnosti Folkvang u Esenu i Visokoj školi za muziku Robert Šuman u Dizeldorfu – klavir kod prof. Tila Engela, kamernu muziku kod prof. Andreasa Rajnera i prof. Rajnera Kusmaula, a dirigovanje kod prof. Davida de Vilijersa. Nastupa širom Evrope, kao solista i kamerni izvođač, a od 2003. godine i kao dirigent. Rukovodio je Bohumskim, Bergiškim, Kosovskim i Uzbekistanskim simfonijskim orkestrom, Novom filharmonijom Reklinghauzena, Kamernim orkestrom Folkvang iz Esena, Njemačkim Rotari orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Albanije i dr. Bio je umjetnički direktor i dirigent Orkestra kelnskog društva i Kamernog orchestra Gedbeka, a vodio je Simfonijski orkestar Hajnrih Hajne u Dizeldorfu i Simfonijski duvački orkestar u Esenu. Bio je rukovodilac međunarodne produkcije Čarobne frule u Teatru Joburg u Johanesburgu 2016, a 2017. godine postavljen je za umjetničkog direktora koncertne sezone Pro-klasik u Kenigsvinteru u Njemačkoj. Osnovao je Omladinski orkestar Zapadnog Balkana, čiji je umjetnički direktor i šef-dirigent, 2019. godine.

Praktične informacije

Vrijeme

ponedjeljak, 29. jul, 18 h

Lokacija

Macan poljana

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.