Wild Beauty Art
2024

7. avgust 
Macan poljana,
18 h 

Ethno flavors: EJ, ČIJA FRULA

srijeda, 7. avgust 
Macan poljana, 18 h 
Ethno flavors: EJ, ČIJA FRULA

Kvartet Nede Nikolić
Neda Nikolić, frula
Vedran Savić, gitara
Aleksandar Petrović, kontrabas
Ivan Mirković, klavir

Kvartet Nede Nikolić izvodi različite muzičke stilove svirajući aranžmane izvornih melodija, etno-džeza, sevdaha, klasične muzike i drugih muzičkih tradicija. Kao studentkinja Irske svjetske akademije muzike i plesa, Neda Nikolić kombinuje srpsku muziku s irskom tradicionalnom muzikom kroz uvijek aktuelno istraživanje novih mogućnosti frulaške prakse. Spoj frule, klavira, gitare i kontrabasa donosi novi zvuk i prikaz tradicije Balkana s primjesama drugih stilskih pravaca. Neda Nikolić implementira zvuk frule u različite žanrove, ali zadržava muzičke korjene i tradiciju, stvarajući na osnovi srpske i balkanske tradicionalne muzike. Pored nje, kvartet čine pijanista Ivan Mirković, gitarista Vedran Savić i kontabasista Aleksandar Petrović. 

Neda Nikolić, trenutno najbolji mladi frulaš u Srbiji, diplomirala je etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Master je završila na Irskoj svjetskoj akademiji muzike i plesa na odsjeku za izvođenje irske tradicionalne muzike, gdje trenutno pohađa doktorske studije. Njen cilj jeste stvaranje simbioze ove dvije tradicije i povezivanje muzičkih stilova. Istraživanje na temu kros-kulturalnosti frule na svjetskoj sceni doprinijeće srpskoj etnomuzikološkoj praksi, kao i frulaškoj i tradicionalnoj muzičkoj sceni. Proteklih godina učestvovala je na brojnim manifestacijama i festivalima u Srbiji i širom svijeta. Pored najvećih domaćih scena, držala je koncerte u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji. Učestvuje u organizacijama i festivalima pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Srbije. Snimila je dva kompakt-diska – prvi s repertoarom narodnih numera, 2011. godine, a drugi pod nazivom Igra za frulu i klavir, s kompozitorom i pijanistom Veljkom Nenadićem, s raznovrsnijim repertoarom u oblastima etno, džez i klasične muzike, 2016. godine. Nosilac je brojnih nagrada; ostvarila je saradnju s velikim imenima srpske muzičke scene.

Vedran Savić završio je niže muzičko obrazovanje u Tuzli. Obrazovanje je nastavio kao student prava, a nakon toga i informacionih tehnologija. Od malena svira gitaru, a talenat otkrio je i za sviranje kontrabasa. Učestvovao je na brojnim festivalima i koncertima. Organizuje brojne projekte s ciljem povezivanja i edukovanja muzičara iz regiona i šire. Član je NVO Kuća Plamena Mira koja se bavi razvojem kulture u Bosni i Hecegovini, kao i Udruženja Akustikum iz Tuzle koje se bavi edukacijom mladih kroz muziku. Jedan je od organizatora festivala Ethno BiH koji pripada svjetskoj mreži muzičkih festivala Ethno World. 

Aleksandar Petrović stekao je niže i srednje muzičko obrazovanje u Beogradu, a školovanje nastavio studirajući oblast ekonomskih nauka. Pored kontrabasa, koji mu je primarni instrument, svira još nekoliko drugih žičanih instrumenata, kao i udaraljke. Tokom karijere, sarađivao je s velikim brojem sastava različitih muzičkih žanrova, kao i državnim ansamblima i orkestrima Radio Televizije Srbije, Narodnog pozorišta, Pozorišta na Terazijama. Kao studijski muzičar učestvovao je na brojnim profesionalnim turnejama i muzičkim festivalima širom svijeta. 

Ivan Mirković pohađao je nižu i srednju Muzičku školu Dr Vojislav Vučković u Beogradu. Studirao je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Miloša Mihajlovića. svira u Narodnom pozorištu od 2012. godine, sarađujući s kompozitorkom Irenom Popović, kao i s poznatim rediteljima Andrašom Urbanom, Tanjom Mandić Rigonat, Kokanom Mladenovićem. Učestvovao je u snimanju i komponovanju muzike za više domaćih serija i filmova. Sarađivao je s kompozitorima kao što su Vladimir Petrićević, Antonije Pušić i dr. 

Praktične informacije

Vrijeme

srijeda, 7. avgust, 18 h 

Lokacija

Macan poljana

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.