Koncert autentične Amire Medunjanin povodom otvaranja festivala Wild Beauty Art

Ovogodišnje otvaranje šestog po redu Međunarodnog festivala Wild Beauty Art obilježiće nastup izuzetne Amire Medunjanin uz podršku i pratnju benda u čijem su sastavu Mario Rašić, bas, Arslan Trtak, gitara, i Leopold Stašić, violina, 6. jula na Macan poljani u Žabljaku, sa početkom u 18 časova.

Kao svojevrstan ambasador muzike, Amira Medjunjanin svojom umjetnošću, koju čine spoj tradicije i modernog doba ostvaren kroz unikatan muzički izraz, već decenijama unazad predstavlja balkansku kulturu i tradiciju na svjetskoj world music sceni. Publika će ovom prilikom uživati slušajući neke od numera sa čak 9 albuma koje je ova jedinstvena umjetnica snimila u svojoj karijeri dugoj već 20 godina.

Kao jedna od nezaobilaznih i najuticajnijih umjetnica sa ovih prostora čija se umjetnost temelji na izvornim melosima, Amira čuva i populariše tradiciju Balkana originalnim i savremenim stilom širom svijeta.

Izuzetno smo srećni što će upravo publika festivala Wild Beauty Art imati privilegiju da uživa u zvukovima melodija muzičkog nasleđa Balkana i regiona, oživljenih glasom autentične umjetnice. Spoj tradicionalnih balkanskih zvukova sa čarima Durmitora i netaknute prirode izmjestiće publiku u jedan poseban svijet sklada i ljepote. – izjavili su iz PR službe Festivala.

Amira Medunjanin od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i pokušava da se usredsredi na dio naše umjetnosti iz perspektive modernog svijeta koji nas okružuje. Kroz rad s profesionalnim ansamblima i umjetnicima uspješno predstavlja balkansku tradicionalnu muziku širom svijeta na scenama za world muziku. Muzički novinar Gart Kartrajt nazvao ju je „bosanskom Bili Holidej” poredeći način na koji se poigrava sa sevdahom i pronalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Dobitnica je nagrade Najbolji ženski vokal 2012. godine (La plue belle voix feminine, 2012) Fondacije Orange (Marsej, Festival Babel Med Music) i Nagrade PORIN za najbolju žensku vokalnu interpretaciju 2020. godine i najbolji album svjetske muzike 2021. godine. Gostovala je na albumu Bal-Kan: Honey and Blood, čuvenog katalonskog umjetnika Žordija Savalja, s kojim aktivno sarađuje i nastupa. Objavila je devet nosača zvuka koji su obuhvatili muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine s osvrtom na regionalnu perspektivu: A Secret Gate, Rosa, Zumra, Amulette, Silk and Stone, Damar, For Him and Her itd.

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Coca-Cole HBC i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasade Austrije, i drugih važnih sponzora i partnera.. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.wildbeautyart.me i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @WBAfestival, odnosno #wildbeautyart.