Njemački nacionalni omladinski džez orkestar nastupa u Žabljaku

U subotu, 12. avgusta, na centralnom gradskom trgu u Žabljaku, Trgu durmitorskih ratnika, nastupiće Njemački nacionalni omladinski džez orkestar, po vođstvom dirigenta i džez saksofoniste, Nilsa Klajna.

Njemački nacionalni omladinski džez orkestar (Bundesjazzorchester – BuJazzO) je oficijelni ansambl Federalne Republike Njemačke. Već trideset pet godina Njemački muzički sabor privržen je ovom ansamblu i promociji mladih njemačkih džez muzičara. Smatra se visokokvalitetnom sponom između edukacije, s jedne, i karijere, s druge strane, te odličnom „fabrikom“ talenata iz koje izlaze uspješni džez muzičari. 

Radujemo se nastupu ovog značajnog njemačkog orkestra, kao prvom od dva finalna velika koncerta u centru Žabljaka. BuJazzO dolazi u Crnu Goru u okviru male turneje, sa nastupima u Žabljaku, Kotoru i Luštici Bay, a njihovo gostovanje je omogućila saradnja sa Njemačkom ambasadom i Međunarodnim festivalom KotorArt. – izjavili su iz PR službe Festivala.

U orkestru su svoje karijere započeli danas poznate džez zvijezde kao što su Til Brener, Rožer Cicero, Julija Hilsman, Tom Gebel, Nils Vogram, Mihael Volni i Nils Vilker. Rad BuJazzO finansiraju Savezno ministarstvo za porodična pitinja, starije građane, žene i omladinu (BMFSFJ), Društvo za autorska prava (GVL), Mercedes Benz Group AG i Javni servis zapadne Njemače (WDR). 

Pod vođstvom Nilsa Klajna, Orkestar predstavlja rezultate četvrtog takmičenja kompozitora BuJazzO, kroz svoj program Muzika budućnosti. Naime, mladi muzičari i aranžeri do trideset godina pozvani su da dostave djela za džez orkestar i/ili vokalni ansambl. Odabrane radove Orkestar predstavlja u tekućoj 2023/24 koncertnoj sezoni.

Peti Međunarodni festival Wild Beauty Art održava se od 16. jula do 13. avgusta sa sloganom One for All, All for One, i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore: kulturu, ekologiju i turizam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.