Wild Beauty Art
2024

8. avgust
Kulturni centar,
20 h

An Uprising of Dreams

četvrtak, 8. avgust
Kulturni centar, 20 h
IFIGENIJA
Predstava

Zoran Rakočević, reditelj

Igraju:
Anđelija Rondović / IFIGENIJA
Jelena Đukić / KLITEMNESTRA
Đorđije Tatić / AGAMEMNON
Petar Novaković / MENELAJ
Moamer Kasumović / AHIL
Una Lučić / HOR
Ognjen Sekulić / HOR
Bojan Peko Minić / MUZIČAR, GLASNIK

Autor muzike: Bojan Peko Minić
Scenografija i kostim: Zoran Rakočević
Saradnici na scenografiji i kostimu: Ivanka Vana Prelević, Jelena Simić
Vajar: Marko Jovović

„Veliki je patos, veliko posrnuće Grka.“
„Euripid je treći veliki tragički pjesnik Grčke. Aristotel ga naziva najtragičnijim. Ostalo je zapisano da je Sofokle u znak žalosti za njim doveo svoj hor na pozorje bez uobičajenih vijenaca na glavi, što je predstavljalo i skandal i umjetničku inovaciju. U svojim komadima često se osvrće na aktuelna politička zbivanja i propituje ih sa stanovišta vrlina. Ifigenija u Aulidi posljednje mu je sačuvano djelo, napisano pred Euripidovu smrt, a praizvedba je osvojila prvu nagradu na čuvenim Dionizijama. Poznati reditelj Mihalis Kakojanis 1977. na osnovu drame snima film koji se ubraja u remek-djela svjetske kinematografije. Ifigenija je neiscrpna inspiracija za inscenaciju i nudi beskonačna pitanja na koja umjetnik u današnjem svijetu, baš u ovo vrijeme, mora da odgovori aktuelizacijom i tematizacijom Euripidovog sižea. Ifigenija je komad ljudske katastrofe. Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole, s jedne, i potpisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine življenja, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proroštvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupjela i obesmišljena ljudska priroda, nesposobna za bilo kakvu osjećajnost, učaurena u novoj društvenoj klasi čija elita gubi rezone čovječnosti.“

Zoran Rakočević, reditelj

Zoran Rakočević, pozorišni reditelj, osnovne i specijalističke studije pozorišne režije završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Radmile Vojvodić i prof. Petra Pejakovića. Postavljao je komade u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, Crnogorskom narodnom pozorištu na Sceni Studio, Gradskom pozorištu Podgorica, Budva Grad Teatru, Nikšićkom pozorištu, Narodnom pozorištu Mostar, kulturnim centrima Tivta, Kotra, Kolašina, Bijelog Polja, Berana, Podgorice i nezavisnim produkcijama u Crnoj Gori. Osvojio je nagradu za najbolju predstavu – monodrama Pometnje pitomca Terlesa (Festival mladog glumca, Kočićevi dani, Banja Luka, 2019), Zlatnu pticu – godišnju nagradu teatra Terminus A Quo (Poljska, 2022), Granpri za najbolju predstavu Ifigenija (Prištinski međunarodni pozorišni festival, 2022). Osnivač je, glavni organizator i programski urednik Međunarodnog festivala alternativnog teatra Korifej u Kolašinu i umjetnički direktor NVO Korifej teatar. Bio je urednik je i voditelj emisije Teatrovizija Radio Televizije Crne Gore u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, kao i član stručnih žirija na pozorišnim festivalima Barski ljetopis, Festivalu glumca Nikšić i Mostarska liska.

Program festivala

Praktične informacije

Vrijeme

nedjelja, 8. avgust, 20 h

Lokacija

Kulturni centar,

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.