Šarenilo zvukova inspirisanih kulturnim nasljeđem različitih država

Novina u programu ovogodišnjeg izdanja festivala Wild Beauty Art jeste serija programa koja se oslanja na etno nasljeđe, kako domaće tako i etno nasljeđe drugih kultura. U sklopu segmenta pod nazivom Ethno flavors planirana su raznovrsna dešavanja. Otvaranje Festivala obilježiće nastup Amire Medunjanin, nesvakidašnje umjetnice božanstvenog glasa. Koncert će se održati 6. jula u 18 h na Macan poljani, koja će poslužiti kao glavna festivalska scena ove godine. Neki od događaja koji će biti realizovani na toj lokaciji i u isto vrijeme, a dio su novog segmenta, su: Tango veče 24. jula u saradnji sa Summer Tango Campom iz Kolašina, Flamenko veče na kojem će nastupi Alba Karmona i Hesus Gerera, 30. jula, zatim Neda Nikolić kvartet 7. avgusta na koncertu pod nazivom Ej, čija frula, kao i ženska vokalna grupa Đude Kulturno-umjetničkog društva „Mijat Mašković“ iz Kolašina, 10. avgusta. Pored toga, na Trgu durmitorskih ratnika, 6. avgusta od 20 h, nastupiće Pljevaljski tamburaši, dok će zatvaranje Festivala upotpuniti nastup Kulturno-umjetničkog društva Radoje Dakić-Brko iz Žabljaka na lokaciji Guvno od 18 h.

Ideja vodilja kroz osmišljavanje i formiranje festivalskog programa nam je bila da pružimo publici bogat i raznovrstan izbor dešavanja. Lokacije netaknute prirode Žabljaka oživjeće uz sadržaje Festivala koji obuhvata različite vrste umjetnosti, od muzike i plesa, preko glume do piktograma, ali i različite stilove u okviru jedne vrste umjetnosti. Tako ćemo u sklopu muzičkog programa imati koncerte klasične muzike, zatim džez i pop muzike, sve do muzike bazirane i inspirisane etno melosima. U sklopu segmenta Ethno Flavors čućemo muziku inspirisanu kulturnim nasljeđima Španije i Argentine, a poseban akcenat je stavljen i na promovisanju lokalnih umjetnika i tradicionalnih formi tipičnih za naše područje.-izjavili su iz PR službe Festivala.

Ethno flavors segment podrazumijeva vraćanje korijenima i tradiciji, a započeće uz zvuke i ritmove tanga, kao svjetski prepoznatljivog i omiljenog plesa karakterističnog za kulturu Argentine, u saradnji sa Summer Tango Campom iz Kolašina. Zatim ništa manje popularnu muziku flamenka izvodiće duo originalne Albe Karmone i Hesusa Guerera. Ovaj bračni par, Alba sa svojim nevjerovatnim i autentičnim glasom kao i iskustvom koje traje već skoro dvije decenije, i fantastični Hesus, virtuoz flamenko gitare, u intimnoj verziji dua prenijeće duh Španije na jedan ekspresivan i upečatljiv način. Vraćajući se sa internacionalne na regionalnu scenu, kreiran je program u kojem je fokus isticanje i promovisanje lokalnih umjetnika koji su glavni nosioci domaćeg kulturnog bogatstva. Prvi među njima nastupiće Pljevaljski tamburaši prepoznatljivi po izvođenju pjesama pljevaljskog kralja kao i generalno pjesama sa prostora Crne Gore. Ovaj ansambl prenijeće tradiciju takvog muziciranja koje datira još iz 1949. godine kada je po prvi put donesena tambura u Crnu Goru. Nastavljajući u tom duhu sljedeći ansambl koji će se predstaviti publici je ženska pjevačka grupa Đude, poslednja je formalna ženska pjevačka grupa u Crnoj Gori koja izvodi starinsko arhaično pjevanje sa sazvukom sekunde. Na njihovom repertoaru nalaze se pjesme iz raznih krajeva Crne Gore, počev od mitoloških, religioznih, šaljivih pa do ljubavnih i obrednih, a izvode i pjesme iz svih krajeva Balkana. Posljednji u ovom nizu nastupiće KUD „Radoje Bakić Brko“ povodom zatvaranja Festivala. Osnovano još davne 1950. godine do sada učestvovalo je na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima, a na festivalu Wild Beauty Art predstaviće svoju folklornu sekciju koja će izvoditi Ljubikolo, tipično za durmitorski predio. Na pola puta između prošlosti i sadašnjosti, odlučivši se da pomiri tradiciju sa savremenim dobom i pronađe novi i unikatan muzički jezik, Neda Nikolić, frula, zajedno sa svojim vrsnim kolegama iz kvarteta, Ivanom Mirkovićem za klavirom, Vedranom Savićem na gitari i Aleksandrom Petrovićem na kontrabasu, prikazaće jedinstven projekat. Implementiranjem zvuka frule u različite žanrove u kombinaciji sa klavirom, gitarom i kontrabasom donosi novi zvuk i prikaz tradicije Balkana sa primjesama drugih melodijskih pravaca.

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije i Njemačke, i drugih važnih sponzora i partnera.. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.wildbeautyart.me i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @WBAfestival, odnosno #wildbeautyart.