Zvuci klasične, džez, pop i rok muzike na Durmitoru

Macan poljana, lokacija sa jedinstvenim pogledom na Durmitor, svojom pozicijom pruža mogućnost organizovanja različitih kulturnih dešavanja. I ove godine će uz festival Wild Beauty Art oživjeti i programskim sadržajima proputovati kroz različite muzičke stilove i žanrove. Pored segmenta Ethno flavours, u sklopu kojeg će biti organizovani programi fokusirani na etno melosu kao što su tango i flamenko veče, nastupi ženske vokalne grupe Đude, Pljevaljskih tamburaša, Kulturno-umjetničkog društva Radoje Dakić-Brko i Neda Nikolić kvarteta, osmišljen je i segment Durmitor classics. Program ovog segmenta obuhvata nastup klavirskog dua čiji su članovi Sin Vang i Florijan Koltun, 8. jula, zatim kvarteta saksofona Aureum na koncertu pod nazivom “Zlatni saksofon”, 25. jula, potom Omladinskog orkestara Zapadnog Balkana 29. jula, i kao posljednji događaj ovog segmenta nastupiće fantastična mlada pijanistkinja Jutjen Jang 9. avgusta.

Kao i do sada, cilj nam je da publici pružimo, prije svega, kvalitetan i raznovrstan program. Jedan od ovogodišnjih segmenata programa je Durmitor classics koji uključuje solistički koncert, nastup kamernih ansambala i orkestra. Sadržaj Festivala je zaista bogat i pruža široku paletu dešavanja, dajući svakom pojedincu mogućnost izbora prema sopstvenim afinitetima. Publika će imati priliku da uživa u spoju nevjerovatnog amijenta netaknute prirode i visokokvalitetne umjetnosti.-poručili su iz PR tima Festivala.

Partnerstvo među pijanistima Sin Vang i Florijan Koltun započelo je još 2008. godine, od kada nastupaju širom Njemačke, Švajcarske, Holandije, Belgije, Poljske, Francuske, Austrije, Italije, Španije, Kine i Hong Konga. Sarađivali su sa mnogim renomiranim orkestrima, i redovni su gosti značajnih internacionalnih festivala. Uz podršku ambasade Kine nastupiće i u sklopu festivala Wild Beauty Art, a na programu će se naći djela Betovena i Rosinija.

Ansambl Aureum sastavljen je od četiri izuzetna saksofonista a to su Martina Štukler, sopran saksofon, Ferenc Takač, alt saksofon, Viola Jank, tenor saksofon, i Lukas Zaifrid, bariton saksofon. Repertoar ansambla se proteže od baroka do savremene muzike, a sve u cilju istraživanja zvukova saksofona. Njihova saradnja daje mješavinu klasične muzike, džeza, world muzike i umjetničke obrade austrijske narodne muzike. Nastupajući širom svijeta, jedna od stanica ove godine će biti i festival Wild Beauty Art, na kome će učestvovati uz podršku i partnerstvo ambasade Austrije, a kao dio njihove mini turneje u Crnoj Gori nastupiće i u sklopu festivala KotorArt i Tivat Music Festivala.

Omladinski orkestar Zapadnog Balkana nastao je 2019. godine, kao prirodni izdanak Evropske ljetnje muzičke akademije u Prištini, na inicijativu dirigenta Desara Sulejmanija. Orkestar djeluje po projektu i okuplja mlade muzičare iz šest zapadnobalakanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, jednom ili dvaput godišnje. Bez obzira na različite etničke, nacionalne, vjerske i kulturološke kontekste za koji su ovi mladi ljudi vezani, tokom upoznavanja a intenzivnim probama, nastupima i zajedničkim višednevnim turnejama, oni bivaju spojeni u jedinstvenu cjelinu – orkestar čija se komplementarnost može mjeriti sa visokokvalifikovanim profesionalcima u daleko stabilnijim okruženjima. Međusobnom saradnjom, muzičari prevazilaze pitanja etničkih podjela, proizašlih nakon raspada bivše Jugoslavije. Na taj način članovi Orkestra postaju ambasadori saradnje visoke klase u regionu obilježenim nesuglasicama i razdorom. Na programu koncerta na Macan poljani naći će se orkestarske obrade regionalnih popularnih pop i rok pjesama, kao i djela Verdija, Musorgskog i Vila-Lobosa, a pored festivala Wild Beauty Art nastupiće i u sklopu Tivat Music Festivala.

Dobitnica Zlatne medalje na Jedanaestom međunarodnom takmičenju Čajkovski za mlade muzičare 2023. godine je Jutjen Jang. Iako mlada, kao sedamnaestogodišnjakinja iskusna je koncertna pijanistkinja koja posjeduje vanrednu strast prema sceni i delikatni osjećaj za muziku. Počela je da svira klavir kada je imala svega četiri i po godine, a trenutno pohađa Srednju muzičku školu Šangajskog konzervatorijuma. Njenu karijeru podržao je Nacionalni program za mlade umjetnike Reka Jangcekjang u Kini. Kao posljednji događaj ovog segmenta, Jutjen će nastupiti sa zahtjevnim i upečatljivim programom na kome će predstaviti djela Černija, Buzonija, Šopena, Lista i Vasilija Mokranjca. Svoj talenat i umijeće uz izazovan i dinamičan repertoar predstaviće i publici Novog Sada i festivala KotorArt.

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Coca-Cole  i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije i Njemačke, i drugih važnih sponzora i partnera.. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.wildbeautyart.me i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @WBAfestival, odnosno #wildbeautyart.